Sebahagian AJK Muslimin sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas Sebahagian AJK Muslimat sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas PERPPIS!!! Gambar FB PERPPIS TAWAU

Pemaaf Sifat MahmudahAllah berfirman yang bermaksud: "Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah daripada oarang yang bodoh."(surah al-A'raf 7:199)

Lihatlah teladan pembukaan Kota Makkah (Fathu Makkah) yang amat masyhur dalam sirah. Rasulullah SAW dengan ringan hati memaafkan penduduk Makkah yang pernah menentang Baginda dengan begitu hebat.

Allah juga berfirman yang bermaksud:"Perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima). Allah Maha Kaya Lagi Maha Penyantun."(surah al-Baqarah 2: 263)

Ingin jadi mulia? amalkan memberi maaf sebagaimana sabda Rasullullah SAW yang bermaksud:
"Tidak akan berkurang sedekah akan harta, tidak akan bertambah atas seorang hamba dengan sebab mamberi kemaafan melainkan bertambah kemulian dantidak akan tawadukk seseorang terhadap Allah melainkan Allah akan mengangkat darjatnya."
(Riwayat Muslim no. 2588)

Memohon maaf tidak sepatutnya bermusim, malah ia perlu menjadi tradisi harian seorang Muslim. Taburkan maafmu pada setiap malam saat sebelum mata terlelap buat siapa jua walaupun mereka tidak pernah memohon maaf daripadamu.

Hiasilah dirimu dan diriku jua dengan sifat pemaaf kerana pemaaf sifat mahmudah dan sifat yang mulia. Memaafkan itu indah, dimaafkan adalah anugerah.

Selamat beramal.

No comments:

Post a Comment

Jom Dengar Al-Quran

Listen to Quran

Contact Us

Name

Email *

Message *