Sebahagian AJK Muslimin sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas Sebahagian AJK Muslimat sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas PERPPIS!!! Gambar FB PERPPIS TAWAU

Makna UKHWAH

ada apa dengan UKHWAH?


A.Definisi Ukhuwah

Dari segi bahasa : berasal dari perkataan akhun yang membawa erti saudara,teman,sahabat dan lain-lain lagi.

Dari segi istilah : Menurut Al-Quran : Perasaan kasih sayang,tolong menolong,Bantu membantu, bertolak ansur bermesra dan cinta mencintai diantara sesama umat Islam tanpa terkecuali, Allah berfirman “Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara , maka damaikanlah diantara kedua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat” (surah al-Hujurat : 10)Menurut hadis : Seperti tubuh badan ,darah daging, dan roh umat Islam sendiri .

Rasulullah s.a.w bersabda “ Daripada Nu’man bin Bashir r.a : Bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Perbandingan orang-orang mukmin pada kasih sayang mereka adalah seperti tubuh badan uang satu , apabilah satu anggota berasa sakit seluruh badan akan turut merasainya.” 

Menurut As-Syahid Imam Hassan Al-Banna : Hati dan jiwa ditautkan dengan akidah.Akidah adalah hubungan yang paling ampuh dan beharga persaudaraan adalah saudara iman dan perpecahan adalah saudara kufur.Kekuatan yangnpertama adalah kekuatan perpaduan.Perpaduan tidak akan wujud tanpa kasih sayang.Rasa kasih sayang yang paling rendah ialah berlapang dada dan yang paling tinggi ialah mengutamakan orang lain. 

Menurut Imam Ghazali : Ada 4 kategori :
1-Ukhuwah dijalinkan atas dorongan keseronokkan seperti paras rupa,tingkah laku dan sebagainya
2- Untuk kepentingan diri (peribadi) untuk tujuan kebendaan di dunia tak lebih dari itu
3- Untuk kepentingan akhirat semata-mata seperti pencinta ilmu mengesihi guru dan para ulamak bukan untuk mendapat keuntungan kebendaan didunia tetapi untuk mendapatkan iman dan taqwa yang pasti dapat menyelamatkan dari azab api neraka di akhirat.
4- Persaudaraan yang diikat erat daripada kesedaran iman dan taqwa kepada Allah. Terjalin semata-mata patuh dan taat , menyembah dan menyerah diri kepada Allah.

B. Prinsip-prinsip ukhuwah

1- Perdamaian atau hubungan yang baik , saling bermaaf-maafan dan tidak terlalu sensitif.
Firman Allah : “Maka hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah dan perbaikilah         hubungan antara kamu dan taatlah kepada Allah dan Rasulnya sekiranya kamu orang-orang yang beriman “ ( surah Al-anfal : 1 )
2-  Saling kasih mengasihi dan cinta mencintai ke arah mengeratkan lagi ikatan ukhuwah
.Firman Allah : “ Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebaikkan sebelum kamu menafkahkan sebahagian harta yang kau cintai dan apa sahaja yang kamu nafkahkan , maka sesungguhnya Allah mengetahuinya” ( surah Ali Imran : 92 )Allah menjelaskan bahawa kasih sayang dan cinta mencintai antara satu sama lain boleh dipertingkatkan melalui sedekah.Kasih sayang dapat disuburkan sehingga mencapai taraf yang paling tinggi jika ornag-orang kaya mengorbankan segala sesuatu yang paling disayangi untuk membela nasib golongan malang.Apatah lagi jikalau kita mengorban sesuatu untuk kemaslahatan dakwah.Ukhuwah yang disandarkan atas dasar untuk kepentingan umat Islam(dakwah) adalah yang paling utama.
3- Persamaan yaitu ikatan ukhuwah akan terus kukuh jika manusia merasai atau mempunyai sifat persamaan diantara satu sama lain.
Tidak ada beza diantara kita kecuali ketaqwaan kita kepada Allah dan ketaqwaan tidak dapat dinilai oleh manusia tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui.

C. Asas-asas ukhuwah

1- Akhlak yang mulia :    - Berkata benar , menjauhkan diri dari perkara mungkar , penunaian janji , tolong       tolong menolong , rendah diri dan lain-lain.
2- Ikhlas    - Hanya orang ikhlas sahaja yang dapat mengorbankan segala-galanya untuk       menyempurnakan hidup berukhuwah .    - Ikhlas akan melahirkan insan yang berkhidmat tanpa noktah akhir
3- Amanah    - Orang yang tidak amanah adalah orang yang mempunyai ciri-ciri orang munafiq    - Allah telah memberikan amanah kepada manusia untuk memakmurkan ala mini4- Belas kasihan   - Sifat ini dianggap cukup penting kerana tanpa sifat ini menyebabkan masyarakat      masyarakat manusia menjadi masyarakat binatang yang suka melakukan kekejaman      dan penindasan apabila ia berkuasa melakukannya.

D. Kelebihan ukhuwah

1-       Termasuk di dalam 7 golongan yang di janjikan dalam hadis sebagai golongan yang akan mendapat lindungan paying Allah di akhirat kelak.
2-       Allah amat kasih kepada hambanya yang berkasih sayang kerana Allah
3-       Orang yang berkasih sayang di janjikan dengan balasan syurga
4-       Sebaik-baik amal dan iman ialah kasih kerana Allah dan benci kerana Allah
5-       Akan diberikan kekuatan yang luar biasa akibat daripada ukhuwah yang diamalkan seperti kemenangan umat Islam di banyak peperangan pada zamanNabi Muhammad s.a.w

E. Adab-adab ukhuwah

1-       Mengutamakan sahabat dengan harta bendanya. Jika tidak mampu dia berikan apa yang lebih dari hajatnya
2-       Bersegera membantu sahabat yang memerlukan bantuan kita
3-       Menyembunyi rahsia sahabatnya
4-       Menutup keaiban sahabatnya
5-       Meninggalkan berbantah-bantah
6-       Tidak suka sindir menyindir dan perli memperli
7-       Sentiasa mendoakan sahabatnya didalam senang dan susah
8-       Sentisasa melafazkan dengan perkataan “inni uhibbuka fillah” yang bermaksud sesungguhnya aku mencintai kamu kerana Allah
9-       Sentisa bertanya khabar melalui sms , email dan sebagaunya.
10-   Tidak mengabaikan sms dari sahabatnya
11-   Sentiasa mengucapkan terima kasih diatas bantuan yang diberikannya 

No comments:

Post a Comment

Jom Dengar Al-Quran

Listen to Quran

Contact Us

Name

Email *

Message *