Sebahagian AJK Muslimin sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas Sebahagian AJK Muslimat sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas PERPPIS!!! Gambar FB PERPPIS TAWAU

Misteri 10 Malam Akhir Ramadan


Sepanjang perjalanan kehidupan yang semakin memamah usia menuju perjalanan yang jauh lg, ana mengajak sahabat-sahabat untuk bersama-sama iktikaf 10 hari terakhir di Masjid ataupun madrasah dan mengapa ke sana? Tentunya banyak ganjaran yang jika dapat dilihat maka seseoarang itu sanggup merangkak untuk mendapatkan tangga masjid...marilah sahabat2 kita iktikaf di masjid dan surau. Di Tawau ana minat iktikaf di Masjid Nurul Huda kerana ianya masjid utama dalam membuat program Persatuan Putera Puteri Islam Tawau. Lagipun masjid tersebut jauh dari rumah ana. Izzah utk beriktikaf di Masjid Nurul Huda tu terasa. tak juga nak terfikir hal-hal nak balik rumah.

Ada beberapa hari lagi nak menjelangnya Syawal. Berat hati nak meninggalkan Ramadan. Walaupun sedih tu tak mampu menandingi kesedihan Rasulullah dan para sahabat dalam meninggalkan ramadan sekurang-kurangnya adalah kan? daripada xda? Sekurang-kurangnya kita mesti ada rasa keghairahan untuk ingin lg berada dibulan Ramadan.

Masjid-masjid pula hari ini bukan makin bertambah bilangan "ahli ibadahnya" malah mengurang. Penonjolan bilangan ramainya orang hanya wujud pertama bulan Ramadan. Bukan ana kata salah tapi cubalah dalam ramai2 tadi bertambah ramai menjelang akhirnya Ramadan.. bukankah itu menyeronokkan? ini x.. membingungkan kita untuk berfikir. Kemana semua orang pergi ya penghujung Ramadan ni? Xkan semua buat kuih raya...

-----------------------------------------------------------------------------------

Ikhwani fiddien rahimakumullah

Dari ‘Aisyah ra katanya: “Sesungguhnya Nabi saw i’tikaf pada tiap-tiap sepuluh yang akhir bulan Ramadan hingga beliau wafat. Kemudian isteri-isteri beliau meneruskan i’tikaf seperti itu sesudah beliau wafat.” (HR Muslim)

Dari ‘Aisyah ra, ia berkata: “Apabila telah masuk sepuluh yang akhir pada bulan Ramadan, Nabi saw lebih giat beribadah pada malam-malamnya. Beliau membangunkan keluarganya dan beliau lebih tekun. Beliau kencangkan ikat sarungnya (menjauhi istrinya untuk lebih mendekati Allah).” (HR Muslim)

Banyak yang bertanya: Mengapa ada sunnah Rasulullah saw untuk i’tikaf 10 hari akhir Ramadan? Kalau semua Muslim meksanakannya apa akan terjadi. Masjid-masjid akan penuh dan roda pemerintahan akan terhenti selama 10 hari, kerana semua orang akan memadati masjid dan berhenti bekerja...

Jawapannya sederhana: Ketika ummat Islam melaksanakan solat lima waktu dengan berjama’ah di masjid atau solat jumaat, ketika ummat Islam berpuasa, ketika pelaksanaan haji ke Makkah dan contoh yang lain apakah roda pemerintahan akan terhenti? Realitinya hal itu tidak pernah terjadi. Maka pertanyaan semacam itu jelas pertanyaan yang mengada-ada dan berlindung di balik kalimat ‘kalau’ yang hal ini sangat disukai oleh syaitan.

Adapun hakikat dari i’tikaf itu, ialah sebagaimana yang dikatakan oleh Ibu Abbas RA, bahwa Rasulullah bersabda kepada para mu’takifin (orang orang yang beritikaf): “Orang yang beri’tikaf itu, dia berhenti melaksanakan dosa dosa, dan pahala amal yang biasa dikerjakan sebelum dia beri’tikaf akan mengalir terus kepadanya.” (HR Ibnu Majah).

Hikmah hadis ini ialah :

1. Dengan itikaf seseorang akan terjaga dari perbuatan maksiat. Sedangkan maksiat itu seperti perkataan imam Ibnul Qayyim ialah racun dalam kehidupan yang boleh mematikan seseorang atau melemahkannya atau mengurangi kekuatan dirinya, sedangkan taubat merupakan ubat di dalam kehidupan, tiap tiap kali orang bertaubat maka kesihatan dan kehidupannya akan terus terpelihara dan hal yang seperti ini dapat dilaksanakan dengan selapang lapangnya di saat seseorang mengkhususkan dirinya beritikaf 10 hari di bulan ramadhan. Sehingga apabila seseorang itu telah beritikaf selama 10 hari akhir Ramadhan, diharapkan kesihatan rohani dan jasmaninya akan menjadi normal dan pulih secara keseluruhan yang dapat menjadi bekalannya menghadapi kehidupan 11 bulan mendatang.

2. Secara lahiriah orang beritikaf kelihatannya rugi kerana tidak mengerjakan amalan-amalan lainnya, seperti bekerja mencari penghasilan, menjenguk orang sakit, mengantarkan jenazah, memenuhi hajat orang lain, dan sebagainya. Dengan hadis di atas amal kebaikan yang biasa dia lakukan itu justeru ia mendapatkan keseluruhannya kerana dia melaksanakan i’tikaf, dan inilah kemuliaan bagi seorang mukmin.

Dua hikmah inilah yang kadang-kadang tidak terlihat oleh mata, kecuali dengan keimanan yang sempurna, itulah hikmah sunnah nabi yang tidak pernah meninggalkan itikaf 10 hari dibulan ramadan, bahkan pada tahun kematian beliau, beliau beritikaf selama 20 hari dibulan ramadan.

Dan ada lagi satu hikmah yang tidak dapat dirasakan kecuali oleh orang yang beri’tikaf dengan benar mengikuti sunnah rasul iaitu kenikmatan rohani yang tidak boleh diuraikan, iaitu ketika seorang mengingat dosanya menitis air matanya, ketika seorang bersujud lama bagaikan terbenam wajahnya ke dalam tanah sambil dia memanjatkan doa, dan disaat menadahkan tangannya sambil bermunajat di sana terdapat kebahagiaan yang hakiki yang tidak pernah ditemui oleh orang yang tidak beri’tikaf. Kenikmatan rohani ini jauh lebih baik dari kenikmatan jasmani.

Oleh kerana itu kepada ikhwan yang dirahmati Allah dan kepada mukminin mukminat, mujahidin dan mujahidah yang belum berpeluang sampai hari ini untuk melaksanakan ibadah yang mulia ini (i’tikaf 10 hari dibulan ramadhan), marilah dan datangilah masjid-masjid yang mengadakan i’tikaf sesuai sunnah Rasulullah saw. InsyaAllah dia akan mendapatkan keberkatan dan rahmat Allah akan meliputinya dalam kegiatan seperti qiamulail, zikrullah, tadarrus Alquran, thalabul ilmi, dan majlis tazkirah.

AJK PERPPIS Bahagian Tawau

Tarikh: 30 Ogos 2010
Masa: 2:30 Petang
Oleh: Team Syabab

Bunga yang kembang dan cantik itu jarang yang wangi


"Bunga yang kembang dan cantik itu jarang yang wangi...Begitulah orang yang cantik jarang berbudi.."

Apabila si gadis dipuji dengan kata-kata, "Awak ni cantiklah", maka akan menguntumlah sebutir senyuman dibibirnya dan berbungalah hatinya.
Tersipu-sipulah dia. Ah... siapa yang tidak seronok bila dikatakan cantik dan lawa?
Begitulah resam manusia, seronok bila dipuji kecewa bila dikeji.

Tetapi lain halnya bagi si mukmin yang merasa dirinya miskin dengan
Tuhannya.
Terasa kerdil tatkala berhadapan dengan pujian dan sanjungan manusia.
Wanita yang cantik selalu ditimpa 'perasan' kerana sedar dirinya punya
kelebihan.
Kata orang, wanita cantik banyak mahunya. Diri rasa bangga, seisi dunia
mahu digenggamnya. Kalau ia seorang gadis dirinya sanggup menjadi tukaran
dengan wang
yang beribu. Ada pula yang rela menjadi andartu. Hidup liar bak merpati,
senang didekat dan ditangkap lari.

Jika ia seorang isteri yang sedar dan bangga dengan kecantikkannya maka
suamilah yang menjadi mangsa. Si suami selalu melutut dan kalah dengan kehendak
dan karenahnya. Lebih malang jika si suami pula suka akan kecantikan
isterinya. Ia menyayangi isteri atas dasar kecantikannya. Jadilah suami laksana lembu yang dicucuk hidungnya.
Ke mana diarah di situlah perginya, alangkah dayusnya dia. Si isteri
yang cantik rupawan akan merajuk dan meragam seandai kemahuannya tidak
tercapai, mengugut, merajuk hendak balik kampung atau minta cerai.
Alangkah indahnya jika si isteri tadi, kecantikannya digunakan untuk
meniup semangat jihad ke lubuk hati mujahidin.

Ketahuilah, keutamaan dan nilai diri seorang wanita sama ada cantik atau
tidak adalah pada akhlaknya. Kalau ia seorang isteri, ketaatannya pada suami
adalah akhlak yang indah.

Wanita yang cantik tetapi tidak berbudi pekerti tinggi, lebih-lebih lagi
isteri yang cantik yang derhaka pada suami adalah ibarat bunga raya. Cantik
warnanya harumnya tiada. Sebaliknya wanita yang tidak cantik tetapi berakhlak
mulia, taat suaminya, sentiasa mencari keredhaanNya, ibarat bunga
cempaka. Tiada rupa tetapi harumnya memikat jiwa. Antara bunga raya dan bunga cempaka pastilah cempaka diminati orang. Kasihan si bunga raya, tidak dijual atau dipakai orang. Ibarat gadis murahan yang mempertontonkan kecantikan. Konon nanti ada yang berkenan tetapi tidak sedar d iri jadi mainan.

Wanita yang tidak cantik pula jika tidak berakhlak akan meyakitkan hati
dan mata. Ibarat bunga yang tidak cantik tidak pula harum dan wangi. Maka tiadalah apa-apa tarikan dan keindahan padanya. Usah bangga dan usah pula risau akan paras rupa untuk merebut kasih sayang manusia. Tetapi marilah berlumba-lumba untuk menjadi
wanita
yang bertaqwa dan berakhlak mulia. Nescaya disayangi Allah serta
makhluk-makhlukNya.

Seharusnya diri yang dikurniakan Allah dengan nikmat kecantikan sentiasa
resah jiwanya. Bukan kerana takut luput kurniaan itu dari dirinya. Bukan jua
kerana ada yang iri hati dan mahu menganiayai atau menandingi kejelitaannya. Resah adalah kerana menghitung-hitung pahala-pahala yang tinggal akibat pujian dan sanjungan manusia yang bakal menjerumuskan dirinya ke jurang neraka. Mengira-ngira bagaimana untuk meruntuhkan gunung mazmumah akibat dari kecantikan diri yang dijulang bagaikan mahkota. Apa lagi jika kecantikan itu hidangan setiap insan, cantik indah tetapi hina terdedah. Menjadi mainan nafsu dan syaitan.

Bersyukur dengan segala nikmat Tuhan. Baik buruk,cantik hodoh itu adalah
pemberiNya. Yang berwajah cantik atau hodoh sama-sama perlukan persediaan. Akan tiba saatnya jua di mana yang berwajah cantik indah dikerumuni oleh cacing dan ditimbusi tanah di liang lahad yang gelap lagi sunyi. Tatkala itu bersandinglah manusia dengan kematian. Apakah baru di kala itu mahu diucapkan nikmat iman dan Islam itulah sebesar-besar pemberian Tuhan? Baru sanggup berjuang, berkorban apa saja demi mendapatkannya?

Sebelum segala-galanya terlewat sama-samalah kita daki anak-anak tangga
menuju ke puncak taubat. Asal manusia dari setitis mani yang hina. Sehina itulah pula diri wanita. Kenangilah nasib diri di hari penghisaban. Segala pinjaman Tuhan itu, untuk apa digunakan.

Lunakkan hati, tenangkan perasaan. Lihatlah ke seluruh penjuru alam.Di
mana saja mata menjurus di sana ada tanda keagungan Tuhan. Dongakkan kepala ke langit biru, tundukkan wajah ke bumi yang hijau. Saksikanlah kilauan mentari, percikan cahaya bulan dan bintang.Langit yang dijadikanNya tidak bertiang, gunung-ganang tidak berpancang. Usah terlena dibuai keindahan, sesungguhnya pada segalanya itu terkandung pengajaran:

"Dan apa sahaja nikmat yang ada padamu dari A llahlah datangnya,
dan bila kamu ditimpa kemudaratan maka hanya padaNyalah kamu meminta
pertolongan." An-Nahl:53

Wallahu a'lam...

Semoga kita sentiasa dibimbingNya dalam bermujahadah menjadi yang
terbaik...

Oleh: Iqram Al-Mujahid
Tarikh: 27 Ogos 2010
Masa: 02:00 petang

Stress Management


Look at how you currently cope with stress

Think about the ways you currently manage and cope with stress in your life. Your stress journal can help you identify them. Are your coping strategies healthy or unhealthy, helpful or unproductive? Unfortunately, many people cope with stress in ways that compound the problem.

Unhealthy ways of coping with stress

These coping strategies may temporarily reduce stress, but they cause more damage in the long run:

 • Smoking
 • Drinking too much
 • Overeating or undereating
 • Zoning out for hours in front of the TV or computer
 • Withdrawing from friends, family, and activities
 • Sleeping too much
 • Procrastinating
 • Filling up every minute of the day to avoid facing problems
 • Taking out your stress on others (lashing out, angry outbursts, physical violence)

Learning healthier ways to manage stress

If your methods of coping with stress aren’t contributing to your greater emotional and physical health, it’s time to find healthier ones. There are many healthy ways to manage and cope with stress, but they all require change. You can either change the situation or change your reaction. When deciding which option to choose, it’s helpful to think of the four As: avoid, alter, adapt, or accept.

Since everyone has a unique response to stress, there is no “one size fits all” solution to managing it. No single method works for everyone or in every situation, so experiment with different techniques and strategies. Focus on what makes you feel calm and in control.

Stress management strategy #1: Avoid unnecessary stress

Not all stress can be avoided, and it’s not healthy to avoid a situation that needs to be addressed. You may be surprised, however, by the number of stressors in your life that you can eliminate.

Learn how to say “no” – Know your limits and stick to them. Whether in your personal or professional life, refuse to accept added responsibilities when you’re close to reaching them. Taking on more than you can handle is a surefire recipe for stress.

Avoid people who stress you out – If someone consistently causes stress in your life and you can’t turn the relationship around, limit the amount of time you spend with that person or end the relationship entirely.

Take control of your environment – If the evening news makes you anxious, turn the TV off. If traffic’s got you tense, take a longer but less-traveled route. If going to the market is an unpleasant chore, do your grocery shopping online.

Avoid hot-button topics – If you get upset over religion or politics, cross them off your conversation list. If you repeatedly argue about the same subject with the same people, stop bringing it up or excuse yourself when it’s the topic of discussion.

Pare down your to-do list – Analyze your schedule, responsibilities, and daily tasks. If you’ve got too much on your plate, distinguish between the “shoulds” and the “musts.” Drop tasks that aren’t truly necessary to the bottom of the list or eliminate them entirely.

Stress management strategy #2: Alter the situation

If you can’t avoid a stressful situation, try to alter it. Figure out what you can do to change things so the problem doesn’t present itself in the future. Often, this involves changing the way you communicate and operate in your daily life.

Express your feelings instead of bottling them up. If something or someone is bothering you, communicate your concerns in an open and respectful way. If you don’t voice your feelings, resentment will build and the situation will likely remain the same.

Be willing to compromise. When you ask someone to change their behavior, be willing to do the same. If you both are willing to bend at least a little, you’ll have a good chance of finding a happy middle ground.

Be more assertive. Don’t take a backseat in your own life. Deal with problems head on, doing your best to anticipate and prevent them. If you’ve got an exam to study for and your chatty roommate just got home, say up front that you only have five minutes to talk.

Manage your time better. Poor time management can cause a lot of stress. When you’re stretched too thin and running behind, it’s hard to stay calm and focused. But if you plan ahead and make sure you don’t overextend yourself, you can alter the amount of stress you’re under.

Stress management strategy #3: Adapt to the stressor

If you can’t change the stressor, change yourself. You can adapt to stressful situations and regain your sense of control by changing your expectations and attitude.

Reframe problems. Try to view stressful situations from a more positive perspective. Rather than fuming about a traffic jam, look at it as an opportunity to pause and regroup, listen to your favorite radio station, or enjoy some alone time.

Look at the big picture. Take perspective of the stressful situation. Ask yourself how important it will be in the long run. Will it matter in a month? A year? Is it really worth getting upset over? If the answer is no, focus your time and energy elsewhere.

Adjust your standards. Perfectionism is a major source of avoidable stress. Stop setting yourself up for failure by demanding perfection. Set reasonable standards for yourself and others, and learn to be okay with “good enough.”

Focus on the positive. When stress is getting you down, take a moment to reflect on all the things you appreciate in your life, including your own positive qualities and gifts. This simple strategy can help you keep things in perspective.

Adjusting Your Attitude

How you think can have a profound affect on your emotional and physical well-being. Each time you think a negative thought about yourself, your body reacts as if it were in the throes of a tension-filled situation. If you see good things about yourself, you are more likely to feel good; the reverse is also true. Eliminate words such as "always," "never," "should," and "must." These are telltale marks of self-defeating thoughts.

Source: National Victim Assistance Academy, U.S. Department of Justice

Stress management strategy #4: Accept the things you can’t change

Some sources of stress are unavoidable. You can’t prevent or change stressors such as the death of a loved one, a serious illness, or a national recession. In such cases, the best way to cope with stress is to accept things as they are. Acceptance may be difficult, but in the long run, it’s easier than railing against a situation you can’t change.

Don’t try to control the uncontrollable. Many things in life are beyond our control— particularly the behavior of other people. Rather than stressing out over them, focus on the things you can control such as the way you choose to react to problems.

Look for the upside. As the saying goes, “What doesn’t kill us makes us stronger.” When facing major challenges, try to look at them as opportunities for personal growth. If your own poor choices contributed to a stressful situation, reflect on them and learn from your mistakes.

Share your feelings. Talk to a trusted friend or make an appointment with a therapist. Expressing what you’re going through can be very cathartic, even if there’s nothing you can do to alter the stressful situation.

Learn to forgive. Accept the fact that we live in an imperfect world and that people make mistakes. Let go of anger and resentments. Free yourself from negative energy by forgiving and moving on.

Stress management strategy #5: Make time for fun and relaxation

Beyond a take-charge approach and a positive attitude, you can reduce stress in your life by nurturing yourself. If you regularly make time for fun and relaxation, you’ll be in a better place to handle life’s stressors when they inevitably come.

Healthy ways to relax and recharge:

 • Go for a walk.
 • Spend time in nature.
 • Call a good friend.
 • Sweat out tension with a good workout.
 • Write in your journal.
 • Take a long bath.
 • Light scented candles
 • Play with a pet.
 • Work in your garden.
 • Get a massage.
 • Curl up with a good book.
 • Listen to music.
 • Watch a comedy

Don’t get so caught up in the hustle and bustle of life that you forget to take care of your own needs. Nurturing yourself is a necessity, not a luxury.

Set aside relaxation time. Include rest and relaxation in your daily schedule. Don’t allow other obligations to encroach. This is your time to take a break from all responsibilities and recharge your batteries.

Connect with others. Spend time with positive people who enhance your life. A strong support system will buffer you from the negative effects of stress.

Do something you enjoy every day. Make time for leisure activities that bring you joy, whether it be stargazing, playing the piano, or working on your bike.

Keep your sense of humor. This includes the ability to laugh at yourself. The act of laughing helps your body fight stress in a number of ways.

Learn the relaxation response

You can control your stress levels with relaxation techniques that evoke the body’s relaxation response, a state of restfulness that is the opposite of the stress response. Regularly practicing these techniques will build your physical and emotional resilience, heal your body, and boost your overall feelings of joy and equanimity.

Read Stress Relief: Relaxation Practices That Reduce Stress

Stress management strategy #6: Adopt a healthy lifestyle

You can increase your resistance to stress by strengthening your physical health.

Exercise regularly. Physical activity plays a key role in reducing and preventing the effects of stress. Make time for at least 30 minutes of exercise, three times per week. Nothing beats aerobic exercise for releasing pent-up stress and tension.

Eat a healthy diet. Well-nourished bodies are better prepared to cope with stress, so be mindful of what you eat. Start your day right with breakfast, and keep your energy up and your mind clear with balanced, nutritious meals throughout the day.

Reduce caffeine and sugar. The temporary "highs" caffeine and sugar provide often end in with a crash in mood and energy. By reducing the amount of coffee, soft drinks, chocolate, and sugar snacks in your diet, you’ll feel more relaxed and you’ll sleep better.

Avoid alcohol, cigarettes, and drugs. Self-medicating with alcohol or drugs may provide an easy escape from stress, but the relief is only temporary. Don’t avoid or mask the issue at hand; deal with problems head on and with a clear mind.

Get enough sleep. Adequate sleep fuels your mind, as well as your body. Feeling tired will increase your stress because it may cause you to think irrationally.

22 Ogos 2010

02.08 p.m.


MOHON SUMBANGAN IKHLAS!

SUMBANGAN IKHLAS: "Bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya". (Al-Baqarah: Aya
t 261)
Akaun Bank Rakyat : 22-066-113
063-8

IBLIS DAN NERAKA


DALAM sebuah hadith diterangkan bahawa apabila penghuni neraka sudah sampai di neraka, maka di situ disediakan sebuah mimbar daripada api, dipakaikan pakaian daripada api, bermahkotakan daripada api dan diikat iblis itu dengan tali dari api.
Kemudian dikatakan kepada Iblis laknat: “Wahai Iblis, naiklah kamu ke atas mimbar dan bersyarahlah kamu kepada penghuni neraka.”

Setelah Iblis menerima arahan maka dia pun naik ke atas mimbar dan berkata: “Wahai para penghuni neraka.” Semua orang yang berada dalam neraka mendengar akan ucapannya dan memandang mereka kepada ketua mereka iaitu Iblis.
Kata Iblis: “Wahai orang-orang yang kafir dan orang-orang munafiq, sesungguhnya Allah SWT telah menjanjikan kepadamu dengan janji yang benar bahawa kamu semua itu mati dan akan dihalau dan akan dihisab dan akan menjadi dua kumpulan. Satu kumpulan ke syurga dan satu kumpulan ke neraka Sa’ir.”

Berkata Iblis lagi: “Kamu semua menyangka bahawa kamu semua tidak akan meninggalkan dunia bahkan kamu semua menyangka akan tetap berada di dunia. Tidaklah ada bagiku kekuasaan di atasmu melainkan aku hanya mengganggu kamu semua. Akhirnya kamu semua mengikuti aku, maka dosanya adalah untuk kamu. Oleh itu janganlah kamu mengumpat aku, mencaci aku, sebaliknya umpatlah diri kamu sendiri, kerana sesungguhnya kamu sendirilah yang lebih berhak mengumpat daripada aku yang mengumpat.”

Berkata Iblis lagi: “Mengapakah kamu tidak mahu menyembah Allah SWT sedangkan dia Allah yang menciptakan segala sesuatu?”

Akhirnya Iblis berkata: “Hari ini aku tidak dapat menyelamatkan kamu semua dari seksa Allah, dan kamu juga tidak akan dapat menyelamatkan aku. Sesungguhnya pada hari aku telah terlepas dari apa yang telah aku katakan kepada kamu, sesungguhnya aku diusir dan ditolak dari keharibaan Tuhan seru sekalian Alam.”

Setelah mereka (ahli neraka) mendengar kata-kata Iblis itu maka mereka melaknati Iblis itu. Setelah itu Iblis dipukul oleh Malaikat Zabaniah dengan tombak dari api dan jatuhlah dia ke tempat yang paling bawah, dia kekal selama-lamanya bersama-sama dengan orang-orang yang menjadi pengikutnya dalam neraka.

Malaikat Zabaniah berkata: “Tidak ada kematian bagi kamu semua dan tidak ada pula bagimu kesenangan, kamu kekal di dalam buat selama-lamanya.”

Janganlah kita menjadi orang yang bodoh apabila kita tahu bahawa Iblis itu hanya menipu kita, Iblis itu adalah musuh ketat kita. Oleh itu janganlah sekali-kali kita ikut menjadi ahli keluarganya, selagi kita bernafas cepatlah kita kembali ke pangkal jalan kalau nafas sudah berhenti maka segala-galanya tidak berguna lagi.

Mereka yang takut kepada Allah SWT adalah orang yang akan mendapat kebahagiaan di dunia dan di akhirat, oleh itu sembahlah hanya kepada Allah. Orang yang takut kepada Allah SWT adalah mereka ini disebut orang yang amanah, orang yang bersopan santun, orang yang menganggap semua orang Islam itu sebagai saudaranya.

Mereka yang mencabar kekuasaan Allah SWT dengan berketuakan Iblis dan Syaitan adalah mereka ini dikenali sebagai kaki bohong, kaki pencuri, kaki judi, kaki arak, kaki dadah dan sebagainya. bagi mereka ini setiap yang sama dengan mereka adalah ahli atau kakitangan Iblis. Kerja mereka adalah menjatuhkan maruah mereka sendiri dan menghancurkan Islam.

By:BNDHR

Gunakan Akal Memikirkan Kebesaran Tuhan !

Bismillah Wa Sholatu Ala Rasulillah Sollallahu Alaihi Wa Sallam.... (",)

Alhamdulillah, syukur kepada Allah yang telah menyampaikan kita di Bulan Yang Penuh Keberkatan Buat Hamba-Hambanya Yang Istiqamah Dalam Melaksanakan Kebaikan, Dan Buat Hambanya Yang Sibuk Menyucikan Jasamani Dan Bathiniah Kerohanian Dari Melakukan Perkara-perkara yang ditegah dan dilarang dalam Syariat Tuhan.

Alhamdulillah, Ramadhan Tahun 1431 Hijriah ini adalah Ramadhan Sulong untuk saya, zaujah dan serikandiku Qurratul Ain di bumi barakah para Nabi Kaherah Mesir ini. Syukur pada Allah atas kurnianya dan atas nikmat dan rahmatNya yang mencurah-curah buat hamba-hamba yang tidak pernah melupakanNya dan sentiasa mensyukuri nikmat pemberianNya.

Telah banyak yang saya lalui bermula di ambang Ramadhan sehinggalah ke hari ini, antaranya :

1- Allah s.w.t pertemukan saya dengan seorang sahabat Arab yang juga merupakan pelajar yang istiqamah bertalaqqi di Masjid Al-Azhar Asy-Syarif. Namanya Mohammad Bahi, Seorang hafiz Al-Quran, dan memiliki ilmu pengetahuan Islam yang mendalam. Alhamdulillah, syukur pada Allah atas kurniaan seorang sahabat ini.

2- Menghadiri Ihtifal Mufti Mesir Syeikh Ali-Aljumah di dewan Muktamar Kaherah, Mesir ( Perhimpunan ini bertujuan mengistiharkan bermula puasa ramadhan ). Turut hadir di majlis itu juga ialah Syeikhul Azhar Syeikh Ahmad Tayyib. Saya teruja apabila dapat melihat Syeikhul Azhar Dan Mufti Mesir ini, dan tidak menyangka yang saya bisa menghadiri majlis para Masyaikh ini... Apa yang membuatkan saya teruja ialah, ketika mana Syeikhul Azhar Syeikh Ahmad Tayyib menunjukkan wajahnya di atas pentas, aku terdengar suara yang menyebut lafaz "subhanallah". Aku perhatikan kenapa mereka ucapkan subhanallah... aku bertanya sahabatku Bahi, dia jawab " Yang Tengah Tu Syeikhul Azhar, Syeikh Ahmad Tayyib Hafizullah ". Subhanallah.... memang sewaktu aku melihat wajahnya aku seolah-olah melihat permata berharga yang menjadi kebanggaan ummah Islamiyyah Al-Masriyyah.. subhanallah... begitulah, Hamba Allah yang dianugerahi Ilmu akan terserlah diwajahnya, Pakaiannya dan akhlaknya.

Aku teringat hadis Nabi Muhammad sallallahu alaihi wasallam yang bermaksud : " Allah s.w.t. mencemerlangkan ( membaguskan ) wajah orang yang mendengar hadis Nabi s.a.w kemudian di peliharanya serta diamalkannya ( disampaikannya ) seperti mana didengarinya ".

Subhanallah... Ya Allah jadikanlah kami dikalangan hambaMu yang suka mendengar kalam NabiMu, kemudian kami memeliharanya, serta mengamalkannya sepertimana yang kami dengar dan pejalarinya, ameen ya Hafizul Alim !!!

3- Majlis ilmu di Masjid Azhar direhatkan sehinggalah selepas hari raya Aidil Fitri. Erm, walaupun majlis ilmu di Masjid Azhar cuti namun ia tidak mematahkan semangatku untuk terus datang ke Masjid Azhar untuk sembahyang Taraweh. Alhamdulillah setakat ini aku dapat bertaraweh 3 kali di Masjid tersebut. dan aku memang berazam untuk sholat teraweh sepanjang bulan Ramadhan di Masjid Tersohor ini, moga Allah beri kekuatan untuk aku terus melaksanakan azam, insyaAllah, permudah dan istiqamahkan ya Allah, ameen ! .

Bilangan sholat teraweh di Masjid AL-Azhar Asy-Syarif ialah 23 rakaat termasuk witir. dan selepas 10 rakaat taraweh, para jamaah di isikan dengan tazkirah Ramadhan yang disampaikan oleh para Masyaikh Azhar. Imam Teraweh pula adalah Imam jemputan yang memang saya tidak kenali dan belum pernah menemui mereka sebelum ini... Imam ada 2 orang... Alhamdulillah bacaan imam-imam ini merupakan bacaan yang merdu dan sayu seperti Imam Masyari Al-Afasi.... kekadang mereka membaca ikut Qira'at Bacaan Quran. Alhamdulillah sejuk hati dengar bacaan 2 imam ini. setiap malam sejuzuk Al-Quran mereka bacakan... Alhamdulillah, sejuk hati bila berada dikalangan mereka yang menghafaz Quran dan dapat pula bersalam dengan mereka.


4- Ustaz Hairul Nizam pulang ke Malaysia... sebelum ustaz pulang, ustaz sempat menghadiri kuliah ilmu di Masjid Al-Asyraf menadah kitab di depan Syeikh Yusri Al-Hasani, kami pergi bersama-sama selepas sholat fardhu shubuh secara berjamaah di masjid berdekatan dengan rumah... hari ini adalah hari pertama puasa. Selepas sahaja selesai talaqqi kami beransur pulang.

Sampai di Haiyyu Asyir, Sebelum Ustaz Hairul Nizam berpisah dengan saya, Ustaz Hairul Nizam memberi wang sebanyak LE 100 sebagai sedekah hadiah di permulaan Ramadhan...

" Nah! ambil ni, beri dekat Zuyyin... Boleh belikan apapa yang sesuai untuk dia.. "

" Wang yang lebih tu pula tolong bagi dekat tuan rumah, bayaran sebanyak 2 bulan cuti balik kampung (balik raya) ".

Alhamdulillah, mulanya saya menolak, tapi bila ustaz senyum sambil menghulurkan wang sebanyak itu, bermain dalam fikiranku, ini pemberian daripada Allah dan ini adalah rezeki awal ramadhan buat diriku yang hina, aku pun menerimanya dengan hati yang gembira... Hamba Allah yang terawal bersedekah padaku di bulan puasa yang penuh barakah ini adalah Ustaz Nizam, Doaku moga Allah memurahkan rezki Ustaz Hairul dan keluarga serta memberikan kebertakan pada rezki ustaz, ameen ya Allah !

Ustaz Hairul Nizam bertanya lagi padaku," nak pesan apapa barang Malaysia ka ? jawabku, erm, Tak da papa... InsyaAllah kalau ada papa nanti ana mesej ustaz jak InsyaAllah. Syukran Ustaz ! "
Moga Selamat Ustaz Ya...!!! (",) Assalamualaikum... Waalaikumsalam jawabku.... "

Selalunya beliau yang mendahulukan salam dariku... Alhamdulillah aku banyak belajar darinya.... benarlah kata nabi s.a.w bahawakeberkatan itu ada pada orang yang tua (berpengalaman) . Sungguh Ustaz berpengalaman dalam menuntut ilmu di bumi para Nabi ini, sudah 10 tahun menuntut ilmu tanpa henti di Mesir ini, sudah banyak ilmu yang dikongsikannya dengan saya selama bersama dengannya... Alhamdulillah moga bermanfaat apa yang dikongsinya dengan saya.. ameen !.

Sebelum itu juga, beliau ada kata InsyaAllah pasti bertemu lagi lepas ini... huhu sambil tersenyum (",) .

5- Melihat hilal anak bulan.... Alhamdulillah syukurku padamu ya Allah, kerna memperlihatkan aku dan menemukan aku kepada anak bulan di bulan ramadhan al-mubarak ini.. aku dapat melihatnya setelah puasa yang kedua selepas jamaah sholat maghrib di kawasan perumahan saya.. seronok rasanya... ye lah sebab nama saya qomar, bila terlihat sahaja bulan, aku selalu berdoa moga aku menjadi bulan dalam agama Islam yang dapat menyinari ummah dengan cahaya ilmu yang telah dipelajari dan di amalkan... InsyaAllah ameen !

Bukan itu sahaja, malah apabila aku melihat bulan aku selalu ingat dekat nabiku Muhammad s.a.w, kerna wajah baginda s.a.w yang diibaratkan seperti Bulan Purnama... nak kata sangat eloknya wajah Rasulullah s.a.w serta eloknya akhlak Baginda sehingga diumpamakan Bulan purnama yang menerangi alam kegelapan malam. kebetulan malam itu ada bintang yang menghiasi anak bulan (bulan sabit), aku melihatnya sambil tersenyum dan tanpa kusedari air mataku membasahi pipi.... subhanallah, aku dapat rasakan yang aku gembira kerana merasakan rahmat daripada Tuhan sekalian alam... terima kasih wahai Tuhanku yang memberikan kegembiraan ini padaku, sungguh aku sangat menyukainya... kurniakan lagi kegembiraan seperti ini padaku wahai Tuhanku.... Allah...(",)

Bintang itu juga merupakan simbol kepada para sahabat-sahabat Nabi Muhammad s.a.w.. Nabi Muhammad .s.a.w mengibaratkan sahabat-sahabat radhiallahu anhum ajmain sebagai bintang-bintang di angkasawan... seperti kata Baginda s.a.w : " Sahabat-sahabatku seperti bintang di langit, yang mana satu sahaja yang kamu ikuti nescaya kamu akan dapat petunjuk hidayah ".. subhanallah... Moga kita dapat mengikuti jejak akhlak dan perjuangan Nabi kita Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda radhiallhu anhum ajmain, ameen !

Bulan juga merupakan simbol kepada syurga akhirat yang mana Allah berfirman dalam hadis Qudsi yang disabdakan oleh nabi kita nabi Muhammad s.a.w ," Kelak kamu akan dapat melihat tuhan kamu sepertimana kamu melihat bulan purnama "

Bulan dan Bintang juga merupakan petunjuk arah bagi mereka yang hilang arah ketika bermusfir atau ketika berada di dalam hutan, di tengah lautan dan sebagainya...

Begitulah, fungsi bulan yang Allah jadikan, bukan hanya sekadar di lihat, dipuji kecantikannya, bahkan bulan adalah makhluk ciptaan Allah yang Allah jadikan sebagai tanda kebesaran Tuhan bagi mereka yang menggunakan akal untuk berfikir akan kebesaran-kebesaran Tuhan...

Sahabat, apa sahaja yang Allah ciptakan, bukanlah sekadar untuk di ambil gambar, bukan sekadar untuk diperhatikan, bukan juga untuk di puji kecantikan dengan mengatakan wah ! cantiknya, Indahnya tapi semua ciptaan Allah adalah untuk kita fikirkan betapa hebatnya Tuhan yang menciptakan segala kejadian sehingga tiada satu makhluk pun yang bisa menandingiNya, Subhanallah, Maha suci Tuhan yang telah menjadikan segala ciptaanNya sebagai bukti kebesaran kekuasaanNya.

Allah s.w.t menyebut dalam Al-Quran Surah Ali-Imran ayat 189-191 yang bermaksud : " Dan bagi Allah jualah kuasa pemerintahan langit dan bumi, dan Allah maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu. Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada bertukarnya malam dan siang ada tanda-tanda ( kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah s.w.t ) bagi orang-orang yang berakal. Iaitu orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan masa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi sambil berkata : " Wahai Tuhan kami! tidaklah engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, maha suci engkau maka peliharalah kami dari azab api neraka. "

Oleh itu sahabat, marilah sama-sama kita menggunakan akal yang Allah berikan.. kita guna ia di tempat yang sepatutnya ia dijadikan.. tujuannya untuk memikirkan segala kejadian siapakah yang menjadikan, untuk apakah dia di jadikan, apakah tujuan ia dijadikan dan sebagainya... gunalah akal memikirkan kebesaran Tuhan, hatta dalam dirmu sendiri juga merupakan adanya tada-tanda kekuasaan Tuhan ! " Dan Pada Diri kamu apakah kamu tidak lihat (perhatikan). wallahualam." Ya Allah, Sempurnakanlah akal kami seperti akal pemikiran Ulul Albab yang kau catatkan dalam Quran... agar kami bisa menggunakan akal tersebut untuk memikirkan kebesaran ciptaanMu supaya kami semakin dekat denganMu dan mengagungkan kebesaranMu.. ameen ya Azhim !!! "Hamba Ilahi : Kamarudin Toyo (Mantan PERPPIS Bahagian Tawau),
Penuntut Ilmu Warisan Nabi,
Bumi Barakah Para Nabi,
Universiti Al-Azhar Kaherah, Mesir.

RAMADHAN..

Ramadhan datang lagi,

Membawa seribu erti,

Menguji jati diri,

Sejauhmana cinta pada Ilahi

Ramadhan datang lagi,

Mengusir segala sunyi sepi diri,

Dinihariku yang malap kini kian berseri,

Dengan tasbih,cselawat dan tahmid suci.

Ramadhan,

Datangmu memang kunanti,

Rinduku padamu sentiasa mekar di taman hati,

Segar mengharum di bingkai rohani,

Menjadi inspirasi pengabdian diri ,

Sepenuh jiwa raga pada raja seluruh alam,

Allah Rabbbul’alamin.

Ramadhan,

Kuharap kali ini kau takkan pergi lagi,

Walaupun kau pasti akan pergi lagi,

Meninggalkan aku, dia dan semua isi bumi,

Dan hanya akan datang menjengah kembali,

Dengan membawa malam seribu erti,

Pada tahun hadapan nanti.

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan,

Wa Marhaban Minkum

Kuharap kau tetap hadir dalam sanubariku,

Bagi mentarbiyah nafsu dan mindaku agar sentiasa,

Melaksanakan Sunnatullah,

Menjauhi mungkar dan larangan Allah,

Agar..biar lahirku nanti selepas Ramadhan,

Laksana bayi yang suci bersih,

Tanpa noda dan dosa.

Kiriman Baitie_Nur

Bersyukur, Kecukupan dan Menghargai

Bagaimanakah caranya untuk membebaskan diri kita daripada berprasangka tidak cukup dan membawa diri kita ke arah menghayati Hukum Kecukupan?


1. Belajar menghargai dan bersyukur

Hargai dan syukurilah setiap sesuatu yang anda miliki. Ia tidak semestinya harta material, ia boleh jadi kesihatan dan usia anda. Setiap hari masih ada makanan untuk anda makan, masih ada orang yang mahu menegur anda, masih ada orang yang mengucapkan "Selamat pagi", atau "Salam sejahtera", atau "Assalamualaikum."

Syukurilah segala nikmat Allah daripada sekecil-kecil perkara yang selama ini tidak kita hiraukan seperti udara yang percuma, keupayaan membuang air kecil, kesempurnaan deria anggota tubuh badan, dan sebagainya lagi yang tidak mungkin dapat kita sebutkan satu persatu akan nikmat Allah pada makhluk-Nya yang bernama manusia ini. Adalah sangat mudah untuk menyebutkan perkara-perkara yang anda tidak miliki, tetapi luangkanlah sedikit masa setiap hari untuk mensyukuri sekurang-kurangnya pada lima perkara yang anda perolehi pada hari tersebut.

a) Bayangkan seorang kanak-kanak kecil yang anda kenali, yang anda berikan hadiah atau makanan, tetapi kanak-kanak itu tidak menghargainya, malah membuangnya atau mengutuk pemberian anda itu. Apakah kebarangkalian untuk anda membelikan lagi hadiah kepada kanak-kanak tersebut?

b) Bagaimana pula jika kanak-kanak itu menunjukkan perasan gembira dan suka pada pemberian anda itu? Mengucapkan terima kasih, menjaga dengan baik hadiah pemberian anda, sering menunjukkan pada anda hadiah itu setiap kali anda berjumpa dengannya. Bagaimanakah pula kebarangkalian untuk anda memberikan lagi hadiah kepada kanak-kanak tersebut?

Begitulah perbandingan antara Tuhan dan hamba-hamba-Nya.

Firman Allah, maksudnya:

"Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar, sesungguhnya, azabKu amatlah keras."

(Surah Ibrahim: Ayat 7)

Oleh itu bersyukurlah, berterima kasihlah, dan Allah akan menambahkan lagi apa yang anda miliki. Jika dalam Hukum Tarikan, kita belajar bahawa mewujudkan keinginan itu amat penting, maka dalam Hukum Kecukupan, kita mempelajari bahawa mensyukuri dan menghargai nikmat itu amat penting. Kedua-dua perkara ini saling berkait rapat antara satu sama lain.

2. Bina Persekitaran Baik

Jangan isikan hidup kita dengan perkara-perkara yang sebenarnya kita tidak benar-benar perlukan. Ini adalah pembaziran. Walaupun anda seorang jutawan, tidak bermakna anda boleh membazir. Ingat! Membazir adalah sifat syaitan dan perlu dijauhi.

Tanya diri anda setiap kali anda keluar untuk berbelanja, apakah barangan yang ingin anda beli itu, benar-benar anda perlukan atau tidak. Kecukupan bukan bermakna diri kita penuh dengan barangan-barangan yang kita tidak perlukan. Kecukupan dalam hidup adalah dengan mencari dan memperolehi perkara-perkara dan pengalaman yang benar-benar berguna untuk diri anda.

Contohnya, kadangkala kita membeli sesuatu barangan kerana kita diberitahu oleh kawan bahawa kita perlu ada barangan tersebut. Mungkin bagi kawan kita, barangan itu memang berguna untuk dirinya, tetapi tidak pada kita. Maka elakkanlah perkara ini dari berlaku. Kenalpasti keinginan anda!

Mulakan membersihkan persekitaran peribadi anda seperti bilik anda, daripada barang-barang yang tidak digunakan lagi atau yang tidak anda perlukan. Isikan almari anda dengan pakaian-pakaian yang anda perlukan. Pakaian yang memang tidak dipakai lagi bolehlah disedekahkan pada orang yang memerlukannya.

Kemas meja anda daripada nota-nota atau kertas yang lebih merupakan sampah sahaja. Kemaskini dokumen-dokumen anda dengan sistem fail yang tepat dan kemas. Bersihkan longkang di rumah anda, atau kosongkan tong sampah anda. Berdisiplinlah dengan hidup ini. Buang semua cara berbelanja yang membazir. Bebaskan pemikiran, cara bercakap, apa yang anda percaya, tindakan-tindakan anda, yang selama ini berasaskan tidak cukup dan tidak puas.

3. Bersedekah .

Jadilah seorang yang pemurah. Kita sentiasa inginkan agar Allah menunjukkan sifat pemurah-Nya pada kita, tetapi adakah kita seorang yang pemurah dengan kemampuan diri yang ada pada kita? Dalam Islam, bagi satu sedekah, ganjarannya adalah sepuluh kali ganda. Maksudnya, setiap satu sedekah yang ikhlas dari kita, maka Allah akan membalas balik dengan sepuluh kali ganda daripada apa yang telah kita sedekahkan. Dalam Hukum Tarikan, amalan bersedekah amat disarankan kerana dengan bersedekah, kita menghantar gelombang bahawa kita mempunyai lebihan wang, maka kita menarik tenaga kecukupan pada diri kita.

Sedekah juga mengajar hati kita menjadi bersih, ikhlas dan dapat menghayati serta memahami kesusahan orang lain. Maka jadilah seorang yang dermawan. Senyum juga satu sedekah. Bersedekahlah dengan apa yang anda miliki, tidak semestinya dengan wang. Anda juga boleh berdoa untuk kesejahteraan orang lain, menyedekahkan tenaga dan sebagainya dengan ikhlas.

Rezeki dalam bentuk apa pun jua, adalah tenaga, sebagaimana yang kita semua faham bahawa seluruh alam ini, termasuk diri kita, adalah terdiri dari zarah-zarah atom yang merupakan tenaga. Tenaga bergetar dan bergerak dalam satu aliran yang tersendiri. Cuba kita lihat pergerakan udara (angin) dalam sebuah bilik yang tertutup, hanya tingkapnya sahaja yang terbuka. Kebarangkalian untuk angin mengalir masuk melalui tingkap adalah amat sedikit, walaupun masih ada cukup udara dan oksigen. Sekarang, kita buka pintu bilik itu. Anda akan dapat rasakan angin mula masuk melalui tingkap dan keluar melalui pintu, kerana sudah ada aliran untuk udara keluar masuk. Begitu jugalah dengan rezeki dan kecukupan diri kita. Rezeki akan datang melimpah ruah andainya kita sedia berkongsi apa yang kita perolehi (bersedekah/murah hati) dengan orang lain. Tidak semestinya wang, ilmu juga jika disimpan, tidak diamalkan dan tidak disampaikan, ianya tidak akan bertambah, malah menjadi semakin malap.

4. Maafkan semua perkara yang menyakiti anda .

Bebaskan hati anda daripada dendam. Apabila anda masih menyimpan kemarahan, tidak kira atas alasan apa pun, sebenarnya anda hanya menyakiti diri anda. Dendam dan marah hanyalah membuatkan kita sentiasa hidup pada hari semalam, iaitu hari di mana kita rasa disakiti. Ini hanya akan menyulitkan kita untuk maju ke hadapan dan memiliki masa depan yang lebih baik. Oleh itu, lepaskanlah... ‘Let it go, let it go... Release it, let it go...'

Antara cara terbaik untuk menghilangkan kemarahan ialah dengan menulis sepucuk surat atau senarai mengenai segala apa yang anda marahkan selama ini. Tulislah kesemuanya hingga anda dapat merasakan kemarahan anda telah pun berpindah ke atas kertas itu dan kemudian, bakarlah kertas tersebut. Maafkan sesiapa yang telah melukakan hati anda, atau bersalah dengan anda. Luangkanlah masa 10 minit sehari dengan mengucapkan:
Aku maafkan dan bebaskan... dan aku harap mereka bahagia dan mereka akan pergi dariku...'

Antara kebaikan yang akan anda rasai apabila anda memaafkan seseorang ialah:

1. Hati akan menjadi bersih.

2. Fikiran menjadi tenang.

3. Penyakit rohani dan jasmani mudah sembuh.

4. Wajah lebih cantik/tampan kerana wajah adalah cermin hati.

5. Suntikan hidayah akan memasuki jiwa anda.

6. Rezeki akan dipermudah dan mula melimpah ruah.

7. Mula dapat merasakan kehadiran kasih sayang yang banyak daripada pelbagai sudut.

8. Diri akan menjadi lebih produktif kerana anda lebih bertenaga dan bersemangat.

9. Doa cepat dimakbulkan.

10. Kemampuan tenaga zahir dan batin akan meningkat.

Praktikkan cara-cara ini, semoga anda akan dapat menukar minda anda kepada manusia yang berfikiran serba cukup. Dengan mengamalkan Hukum Kecukupan ini, semoga Hukum Tarikan yang anda amalkan akan mudah dimanifestasikan. Semoga kita semua beroleh rahmat dan petunjuk dari Allah s.w.t sentiasa.

Ingatlah, hidup ini adalah indah apabila kita benar-benar bersyukur. Segalanya terletak pada hati dan fikiran kita. Kita harus melihat pemberian Allah dengan mata rohani, sehingga mampu merasakan kekayaan rohani yang kita miliki itu adalah pemberian Allah. Keselamatan, kesihatan, ketenangan, keyakinan iman dan banyak lagi lainnya, adalah kekayaan rohani yang sangat mahal harganya. Allah s.w.t. tidak pernah melupakan hamba-hamba-Nya, tetapi manusialah yang lupa kepada-Nya. Sedikit sekali manusia yang bersyukur kepada-Nya.

Sabda Rasullullah s.a.w., maksudnya:

"Pada anggota manusia itu, ada seketul daging, jika baik daging itu, maka akan baiklah seluruh jasadnya. Ketahuilah, bahawa yang dimaksudkan dengan daging itu, adalah hati."

(Hadis Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim)

Penyakit Virus Kencing Tikus atau Virus Rats Pee

Apa itu penyakit Penyakit Kencing Tikus atau Rats Pee (leptospirosis) ?

Penyakit ini disebabkan bakteri leptospira berbentuk spiral yang menyerang hewan dan manusia. Bakteri ini mempunyai ratusan serotipe. Nama-nama serotipe ini sebagian diambil dari nama penderita atau tempat di Indonesia, seperti, serotipe harjo, mankarso, naam, sarmin, djasiman, sentot, rachmati, paijan, bangkinang, dan binjei.

Bagaimana penularannya pada manusia?

Penularan penyakit ini bisa melalui tikus, babi, sapi, kambing, kuda, anjing, serangga, burung, landak, kelelawar dan tupai. Namun khusus yang terjadi di daerah banjir seperti Jakarta, penularannya melalui air kencing tikus.
Air kencing tikus terbawa banjir kemudian masuk ke dalam tubuh manusia melalui: permukaan kulit yang terluka, selaput lendir mata dan hidung (misalnya saat mencuci muka). Bisa juga melalui makanan atau minuman yang terkontaminasi setitik urine tikus yang terinfeksi leptospira, kemudian dimakan dan diminum manusia.

Urine tikus yang mengandung bibit penyakit leptospirosis dapat mencemari air di kamar mandi atau makanan yang tidak disimpan pada tempat yang aman.

Sejauh ini tikus merupakan reservoir (sumber) dan sekaligus penyebar utama penyebab leptospirosis. Beberapa jenis hewan lain (sapi, kambing, domba, kuda, babi, anjing) dapat terserang leptospirosis, tetapi potensi hewan-hewan ini menularkan leptospirosis ke manusia tidak sehebat tikus. Leptospirosis tidak menular langsung dari pasien ke pasien.Gejala-gejala penyakit

Penyakit ini ditandai demam menggigil, pegal linu, nyeri kepala, nyeri tenggorokan, batuk kering, mual, muntah, sampai mencret-mencret.

Orang sering mengira itu gejala masuk angin, flu, atau typhus, sehingga pengobatannya pun tradisional, biasa, seperti dikerok menggunakan uang logam, kemudian dibalur obat gosok dan minum obat sakit kepala.

Bila semakin parah, gejala yang disebut di atas tidak mereda, justru muncul nyeri luar biasa pada sejumlah bagian badan, sehingga membuat penderita tidak sanggup duduk atau berdiri. Jika pada tahapan ini tidak diobati gejala bertambah parah dan tampak lebih khas.

Oleh karena penyakit ini menyerang hati, pada stadium lanjut muncul gejala penyakit kuning. Kulit dan putih mata menjadi kekuningan, selain tampak pula mata merah layaknya sedang sakit mata. Demam, kuning dan mata merah, dianggap khas pada leptosprirosis . Adakalanya terjadi perdarahan. Bunyi para-paru abnormal, dan kemungkinan kulit meruam merah.

Gejala leptospirosis menjadi lebih berat jika tidak diobati atau obatnya salah alamat. Selain komplikasi ke hati menimbulkan gejala penyakit kuning, komplikasi ke selaput otak menimbulkan gejala nyeri kepala, kejang-kejang, leher kaku, dan penurunan kesadaran. Komplikasi ke ginjal umumnya bersifat fatal. Angka kefatalan penyakit leptospirosis mencapai 5 persen, artinya 5 dari setiap 100 kasus bisa tewas.

Yuran penyertaan dijadikan hadiah, haramkah??

Dalam hukum mengadakan pertandingan dan menyertainya serta menerima hadiah dari pengajur, ada beberapa persoalan yang harus diberi perhatian oleh penganjur dan peserta.
Di antara perkara yang harus diberi perhatian ialah hadiah kepada pemenang diambil dari sumber yang mana? Adakah ia diambil daripada wang penyertaan atau hadiah itu sumbangan dari individu atau agensi?
Sekiranya hadiah itu diberi hasil wang kutipan penyertaan maka hukumnya haram. Maka sumber haram ini tidak boleh dimanfaatkan untuk makan minum atau pakaian.

Dua keadaan haram yang wujud dalam pertandingan ini. Pertamanya kerana menyertai pertaruhan,yang keduanya menerima hadiah dari pertaruhan tersebut.
Contohnya, setiap peserta dikenakan yuran RM100, kemudian daripada yuran yang terkumpul itu diberikan hadiah kepada peserta yang berjaya menangkap ikan yang paling berat atau yang paling banyak (ikut peraturan pertandingan yang ditetapkan) menang, maka cara tersebut adalah haram kerana ia termasuk dalam pengertian pertaruhan (al-qimar) yang diharamkan.
Jika hadiah kepada pemenang ditaja oleh pihak luar tanpa membabitkan wang peserta, maka ia diharuskan kerana ia termasuk dalam hibah (hadiah) dari penganjur atau agensi yang menaja.

Ibnu Qudamah al-Maqdisiy menjelaskan bahawa: "Setiap permainan yang terdapat pertaruhan (al-qimar) di dalamnya, ia adalah haram walau apa jenis permainan sekalipun kerana ia tergolong di dalam al-maisir (perjudian) yang diperintahkan Allah agar dijauhi oleh orang beriman". (al-Mughni, Ibnu Qudamah al-Maqdisiy, 14/154).

Maisir atau perjudian telah diharamkan dengan nas yang qatie. Firman Allah yang bermaksud: Wahai orang-orang beriman! Sesungguhnya arak, judi (al-maisir), pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, (semuanya) adalah kotor (keji) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. (al-Maidah: 90)
Para mufassir di dalam memberi makna menegaskan bahawa, al-maisir (judi) di dalam ayat di atas merangkumi semua jenis pertaruhan (al-qimar).

Jumhur ulama berpendapat bahawa semua jenis pertaruhan (al-qimar) adalah haram mengikut Islam. Yang dimaksudkan pertaruhan (al-qimar) itu ialah dua pihak atau lebih masing-masing mengeluarkan wang atau harta, kemudian pihak yang bernasib baik akan memperoleh wang itu, sementara yang tidak bernasib baik akan menanggung kerugian (hangus wang pertaruhannya) .
Sedangkan Islam menegah unsur-unsur penindasan ke atas orang lain biarpun duit ditaruhkan atas nama yuran penyertaan dan pengurusan.

Dalam pertandingan memancing atau sebagainya, ada unsur pertaruhan atau jika membabitkan hadiah atau pemberian. Walaubagaimanapun tidak semua hadiah akan menjadi judi atau pertaruhan. Ada yang menjadi hibah (hadiah) yang dihalalkan oleh syarak.

Justeru, bagi mengelak hadiah itu menjadi judi atau pertaruhan, ia hendaklah menepati salah satu dua keadaan berikut:
1. Hadiah itu diambil daripada pihak luar yang tidak terlibat dalam pertandingan (mendapatkan tajaan dari mana-mana pihak kerajaan atau swasta).
2. Hadiah itu ditawarkan oleh satu pihak sahaja daripada pihak-pihak yang bertanding. Sebagai contoh, seorang berkata kepada kawannya: "Ayuh berlumba denganku. Jika kamu menang, aku akan beri hadiah kepadamu RM50. Adapun jika kamu kalah, tidak perlu kamu memberikan apa-apa hadiah kepadaku."
Maksudnya penganjur pertandingan memancing menawarkan hadiah tanpa mengenakan wang pertaruhan.

Kedua-dua keadaan di atas, hadiah akan menjadi hibah, bukan hasil judi atau pertaruhan. Adapun jika hadiah diambil dari wang yang dikeluarkan oleh peserta-peserta yang bertanding sama ada dalam bentuk yuran penyertaan, bayaran penyertaan atau sebagainya, maka ia akan menjadi judi atau pertaruhan dan syarak mengharamkannya.

Secara umum, bagi pertandingan yang dianjurkan, hendaklah memenuhi perkara-perkara berikut:
1. Jenis pertandingan adalah harus, tidak haram.
2. Tidak membabitkan pertaruhan yang berupa perjudian.
3. Hadiah bukan datang dari sumber yang haram seperti dari syarikat arak, judi atau sebagainya.
4. Tidak melalaikan dari kewajipan syarak; solat dan sebagainya.
5. Tidak melibatkan larangan-larangan syarak yang lain seperti percampuran lelaki dan wanita yang bukan mahram.


(Ahkam al-Musabaqat Fi asy-Syari'ah al-Islamiyyah, Abdus-Somat bin Muhammad Balhaji, Dar an-Nafais, Jordan (2004).

Jom Dengar Al-Quran

Listen to Quran

Contact Us

Name

Email *

Message *