Sebahagian AJK Muslimin sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas Sebahagian AJK Muslimat sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas PERPPIS!!! Gambar FB PERPPIS TAWAU

Ramadan Mengimbau Kenangan Silam
Ramadan mengimbau kenangan silam

SEMASA orang Arab memilih nama-nama bulan, Ramadan telah diambil bagi menamakan salah satu daripadanya. Ramadan bermaksud 'sangat panas' atau 'panas terik'.

Berkebetulan pula pada ketika itu, bulan Ramadan ini mengalami perubahan cuaca panas terik. Bulan inilah kemudiannya dipilih oleh Allah untuk diturunkan al-Quran buat kali pertama di gua Hira' pada saat Rasulullah s.a.w. bermunajat dan berkhalwat ke hadrat IIahi.

Kemudiannya Allah menyebut di dalam al-Quran nama bulan yang penuh berkat ini di dalam firman-Nya yang bermaksud: "Bulan Ramadan adalah bulan yang di dalamnya diturunkan al-Quran untuk menjadi petunjuk bagi manusia dan berbagai-bagai keterangan yang menjadi petunjuk dan pemisah di antara yang hak dan yang batil." (al-Baqarah: 85).

Demikian kehendak Allah memilih apa-apa sahaja yang dikehendaki-Nya, selaras dengan firman-Nya yang bermaksud: "Dan Tuhanmu menciptakan apa-apa yang dikehendaki dan memilih apa-apa yang dikehendaki." (al-Qashash: 68).

Jom Dengar Al-Quran

Listen to Quran

Contact Us

Name

Email *

Message *