Sebahagian AJK Muslimin sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas Sebahagian AJK Muslimat sesi 12/13 dan sesi 13/14 ketika Muktamar Tahun Lepas PERPPIS!!! Gambar FB PERPPIS TAWAU

Emas Halal Bagi Perempuan, Haram Untuk Lelaki

emasZarah yang wujud dalam emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori-pori dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandungi atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).


Apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yang tidak dibuang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukanlah proses penuaan normal,tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah charles bronson, ralph waldo emerson,ronald reagan dan sugar ray robinson.


Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas ?


Jawapannya adalah..


Wanita tidak menderita masalah penyakit ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi. Inilah antara sebabnya islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.


Ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad SAW lebih 1 400 tahun yang lalu. Padahal seperti yang kita ketahui baginda SAW tidak pernah mempelajari ilmu sains


Dalam satu hadis nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun sebesar zarah sekalipun.

Al-Bukhari dan Muslim masing-masing dari Al-Bara' bin Azib Radhiyallahu 'anhu, bahwa:

Ketika Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya.- (HR. Bukhori & Muslim)

Dari Abi Musa ra. bahwa Rasulullah saw bersabda, 

”Telah diharamkan memakai sutera dan emas bagi laki-laki dari umatku dan dihalalkan bagi wanitanya.- 
(HR Turmuzi dengan sanad hasan shahih)


Jadi setiap apa yang ditegur oleh Rasulullah SAW adalah sesuatu yang baik bagi setiap aspek.

Wallahua'lam.
..

No comments:

Post a Comment

Jom Dengar Al-Quran

Listen to Quran

Contact Us

Name

Email *

Message *